Sakroiliit ve Siyatik Arasındaki Fark Nedir?

Sakroiliit ve Siyatik Arasındaki Fark Nedir?
Sakroiliit ve Siyatik arasındaki temel fark Sakroiliit, sakroiliak eklem iltihabının olduğunu gösterirken, siyatik, siyatik sinirin iltihabı olduğu anlamına gelir.

Sakroiliit nedir?

Tanım: Sakroiliit, sakroiliak eklemin iltihaplandığı durumdur. Bu, pelvisin iliumu ile omurganın sakrumu arasındaki eklemdir.

Nedenleri: Sakroiliite neden olabilecek birçok durum vardır. Bu durumlardan bazıları osteoartrit, spondiloartropatiler, hamilelik ve travmayı içerir. Sakroiliit geliştirmenizin bir başka olası nedeni de enfeksiyonunuz olması. Bu durumda duruma piyojenik sakroiliit adı verilir.

Yaygınlık: Sakroileitin ortaya çıkışı, prevalansı bel bölgesinde ağrı hisseden yaklaşık 10 yetişkinde 1 veya 4 yetişkinde 1 olmak üzere değişiklik gösterir. Çoğu durumda, ağrı tek tarafta (vakaların %90'ından fazlası) ve alt sırtta (vakaların yaklaşık %74'ü) hissedilir.

Semptomlar ve komplikasyonlar

Sakroileit belirtileri arasında kalçalarda ve ayrıca bel bölgesinde ağrı hissi yer alır. Bu alanlar aynı zamanda sert de hissedilebilir. Ağrı genellikle koşma veya yürüme gibi aktivitelerle kötüleşir , ancak aynı zamanda ayakta veya uyuyarak çok fazla zaman geçirirseniz de kötüleşir. Kişi bu duruma sahipse yaşam kalitesinde düşüş yaşayabilir ve uyku sorunları yaşayabilir.

Teşhis: Görüntüleme testleri, özellikle MR görüntüleme, sakroiliiti teşhis etmenin en iyi yoludur. MR, yumuşak dokuların ayrıntılarını göstermesi ve sakroileitin bir özelliği olan kemik iliği şişmesini gösterebilmesi nedeniyle iyi bir seçenektir.

Tedavi: Tedavi seçenekleri arasında steroid olmayan antiinflamatuar (NSAID'ler) ilaçların, biyolojik ilaçların ve kas gevşeticilerin kullanımı yer alır.

Siyatik nedir?

Tanım: Siyatik, siyatik sinirin iltihaplandığı durumdur. Nedenleri: Bir kişi çeşitli nedenlerden dolayı siyatik geliştirebilir. Siyatiğin olası nedenleri arasında şunlar yer alır: Spinal stenoz veya disk fıtığı, tümör veya osteoartrit. Siyatik sinire baskı yapan herhangi bir şey siyatikle sonuçlanabilir. Fiziksel hareketsizlik ve kötü duruş, siyatik geliştirme olasılığınızı artırabilir.

Yaygınlık: Siyatik, her yıl tahminen 10 Amerikalıdan 4'ünü etkileyen nispeten yaygın bir sorundur. Ancak 20 yaşın altındaki bir kişinin bu durumu geliştirmesi nadirdir.

Semptomlar ve komplikasyonlar: Siyatik hastası olan kişi siyatik sinir boyunca ağrı hisseder . Ağrı sırtın alt kısmında, kalçada ve bacağın aşağısındadır. Ancak bel ağrısı her zaman mevcut değildir. Ağrının tam olarak nerede ortaya çıktığı konusunda hastadan hastaya farklılıklar vardır. Tedavi edilmezse durum ilerleyebilir ve bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluğa neden olabilir. Kişi ayrıca kaldırma ve eğilme konusunda da zorluk yaşayabilir.

Teşhis: Siyatik tanısı genellikle tıbbi geçmişinize ve semptomlara dayanarak bir doktor tarafından yapılır. Tedavi: Siyatik, antienflamatuvarlar, analjezik ilaçlar ve bazı durumlarda fıtıklaşmış diski düzeltmek için ameliyat (eğer sebep buysa) dahil olmak üzere bir ilaç kombinasyonuyla tedavi edilebilir.

Sakroiliit ve Siyatik arasındaki fark nedir?

Tanım

Sakroiliit, sakroiliak eklemde inflamatuar bir yanıttır. Siyatik, siyatik sinirin inflamatuar bir tepkisidir.

Nedenler

Sakroiliitin nedenleri arasında şunlar yer alır: osteoartrit, spondiloartropatiler, hamilelik, travma ve enfeksiyon.

Siyatik nedenleri arasında şunlar yer alır: Spinal stenoz veya fıtıklaşmış disk, tümör veya osteoartrit.

Belirtiler

Ağrıyan bel ve kalça sakroileit belirtileridir. Kalça, bel ve bacaktaki ağrı siyatik belirtileridir. Teşhis Sakroileit en iyi şekilde eklemi gösterebilen MRI taraması kullanılarak teşhis edilir . Siyatik tanısı semptomlara ve hastanın geçmişine göre konur. Tedavi Kas gevşeticiler, NSAID'ler ve biyolojik maddeler sakroiliit hastalarında tedavi seçeneği olarak kullanılabilir. NSAID'ler, analjezikler ve bazen ameliyat, siyatik hastaları için tedavi seçenekleridir.