MEB'de Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Belli Oldu

MEB'de Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Belli Oldu
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda Son Gelişmeler: Ne Zaman Meclise Gelecek? İşte maddeleri.

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı üzerinde çalışmalar son aşamaya geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamalarına göre, taslak bu hafta içerisinde TBMM'ye sunulacak. Kabul edilmesi halinde ÖMK, öğretmenlik mesleğinde birçok yeniliği beraberinde getirecek.

ÖMK'nın Öğretmenlere Sağlayacağı Faydalar

Akademiye girecek öğretmenlere yaklaşık 23 bin TL maddi teşvik
Mesleki gelişim imkanlarının artırılması
Kariyer basamaklarında ilerlemenin kolaylaştırılması
Öğretmenlere karşı şiddetin caydırıcılığının artırılması

Zorunlu Rotasyon Tartışması

Taslağın en çok merak edilen maddelerinden biri de zorunlu rotasyon uygulamasıyla ilgili. Taslağa göre, aynı okulda 12 yıl görev yapan öğretmenlerin başka bir okula tayin istemesi zorunlu olacak. Ancak bu uygulamanın ne zaman devreye gireceğine dair net bir bilgi bulunmuyor.

Öğretmenler Rotasyona Nasıl Bakıyor?

Zorunlu rotasyon uygulaması, öğretmenler arasında farklı görüşlere yol açıyor. Bazı öğretmenler bu uygulamanın mesleki gelişimi teşvik edeceğini savunurken, bazıları ise aile ve sosyal yaşamlarında problemlere yol açabileceğini dile getiriyor.

ÖMK'nın Ne Zaman Yürürlüğe Gireceği

ÖMK'nın taslağı TBMM'de kabul edildikten sonra yasalaşması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bakan Tekin, kanunun kısa sürede yürürlüğe gireceğini ifade ediyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti MKYK toplantısında yaptığı sunumda ÖMK'ya dair bazı detayları paylaştı.

* Öğretmen adaylarının mesleğe başlamadan önce başarıyla bitirmesi gereken Milli Eğitim Akademisi’nde, adaylar bir yıl eğitim görecek. Bu eğitimlerde öğretmenlik meslek bilgisi, müfredatla sınırlı özel alan bilgisi ve branş ayrımı olmaksızın tüm öğretmenlere dil, tarih ve kültür konularında eğitim verilecek.

* Milli Eğitim Akademisi’ne giriş KPSS puanı ile öğretmenliğe atama Akademi eğitimi başarı puanı ile yapılacak.

* Adaylar teorik derslerde yazılı sınavla; uygulamalı derslerde uygulama yaptığı okulda danışman öğretmen ve akademi eğitim personeli tarafından ayrı ayrı değerlendirilecek. İki değerlendirmenin ortalamasına göre geçme notu alacak.

* Akademiye alınan öğretmen adaylarına yaklaşık 23 bin TL aylık ödeme yapılacak.

* Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak; hayâsızca hareketler, müstehcenlik gibi suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkûm olanlar öğretmen olamayacak, görevde olup bu suçlardan mahkum olanların ceza türü ve süresine bakılmaksızın öğretmenlik mesleği sona erecek.

* Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda asgari ve azami çalışma süresi 3-12 yıl olarak belirlendi.

* Akademi, görev başındaki öğretmenler için beşer yıllık dönemi kapsayan branş bazlı eğitimler oluşturulacak.

* Milli Şuur Komisyonu, Türkiye’ye Yönelik Asılsız İddialar Komisyonu, Örtük Program Komisyonu, Millî Kalkınma Hamleleri Komisyonu, Kültür ve Gönül Coğrafyamız Komisyonu, Akdeniz ve Adalar Komisyonu kurulacak.