Uzman İsimler Bu Deterjan için Art Arda Uyarılarda Bulundu

Uzman İsimler Bu Deterjan için Art Arda Uyarılarda Bulundu
Uzmanlar, düşük fiyatlı ve merdiven altı üretilen deterjanların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor, özellikle sahte deterjanların cilt sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.

Uzmanlar, piyasada yaygın olan merdiven altı üretim ve düşük fiyatlı deterjanların ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Ağar, deterjanların sahte olup olmadığının ancak laboratuvar analizleriyle anlaşılabileceğini belirtti. Özellikle bilinmeyen markalardan alınan deterjanların riskli olabileceğine dikkat çeken Ağar, bu ürünlerin kalitesiz parfümler ve kimyasallar içerebileceğini vurguladı.

Kalitesiz deterjanların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kaydeden Ağar, özellikle cilt hassasiyeti olan bireylerde alerjik reaksiyonlar, ellerde şişme veya solunum problemleri gibi sorunlara neden olabileceğini ifade etti. Ağar, bu tür kimyasalların uzun süreli kullanımının cilt kuruluğuna ve tahrişine yol açabileceğini ve hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabileceğini belirtti.

OMÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Şahin ise sahte deterjanların egzama gibi cilt rahatsızlıklarına neden olma riskinin yüksek olduğunu vurguladı. Vücutla temas eden kimyasalların seçiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten Şahin, deterjanların tahriş edici maddeler içerip içermediğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, toz deterjanların gerçek ve sahte olmasını ayırt etmek için pratik önerilerde bulundu ve kullanım sonrası cildin nemlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu önlemlerle birlikte, sağlık için en uygun deterjan ve temizlik ürünlerinin seçilmesinin önemine dikkat çekti.