Kolajen Takviyeleri Gerçekten Cildinizi ve Kemiklerinizi Daha Sağlıklı Hale Getiriyor mu?

Kolajen Takviyeleri Gerçekten Cildinizi ve Kemiklerinizi Daha Sağlıklı Hale Getiriyor mu?
Son dönemde cilt ve kemik sağlığı için piyasaya sunulan ve reklamları yapılan onlarca ürüne rastlamak mümkün. Peki gerçekten bu ürünler işe yarıyor mu yoksa aldatmaca mı?

İnsanların son dönemde cilt bakımlarına harcadıkları para katlanarak artarken aileler de hem kendiler hem de çocukları için kemik sağlığı ve cilt sağlığı için onlarca besin ve gıda takviyesi olduğu iddia edilen ürünle ilgilenmeye devam ediyor.

Sağlıklı bir tırnak, kemik, cilt ve saç yapısına sahip olmak için olmazsa olmaz yapı taşlarından biri olan kolajen olduğu açık. Ancak her kolajen içerdiği iddia edilen ürün gerçekten fayda sağlıyor mu?

Kolajen takviyelerinin etkinliği geniş çapta tartışılmakta. Piayaada bir çok ürün bulunurken sonuçta her kolajen takviyeleri eşit şekilde üretilmiyor. Bununla birlikte birçok kişi, doğru formülasyon verildiğinde kolajen takviyelerinin vücudun kolajen parçalanmasını gerçekten yavaşlatabileceği ve bunun da cildin, saçın ve tırnakların sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar doğurabileceği konusunda hemfikir.

Kolajen takviyeleri işe yarıyor mu? Faydaları ve zararları nelerdir? | Prof. Dr. Mustafa ÖZDOĞAN

Kolajen denizden, sığırdan domuza kadar birçok kaynaktan gelebilir. Doğal haliyle kolajen vücut tarafından emilemeyecek kadar büyük bir moleküldür, bu nedenle takviye yaparken daha küçük kolajen peptitlerine parçalanır. Bu işleme hidrolizasyon denir.

En iyi emilen kolajen kaynağı hangisi?

Araştırmalar neticesinde deniz kaynaklı hidrolize kolajenin diğer kaynaklara göre 1,5 kat daha iyi emilebildiği ortaya konmuştur. Genel bir kural olarak iyi hidrolize edilmiş, deniz kaynaklı Tip 1 kolajeni tercih etmek gerekiyor. Tip 1 kolajen cilde ana desteği sağlayarak yapıyı sağlamaya yardımcı olur.

Uzmanlar piyasadaki bir çok ürüne karşı mesafeli olunması gerektiğini ve ürün seçiminde bağımsız olarak klinik olarak kanıtlanmış bir ürüne ihtiyacımız olduğunu vurguluyor.