Kene vakalarının yoğun olduğu iller ve uyarılar açıklandı

Kene vakalarının yoğun olduğu iller ve uyarılar açıklandı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü riskini yükseltiyor ve uzmanlar, özellikle kırsal kesimde yaşayanların koruyucu önlemler almaları gerektiğini vurguluyor.

Kurban Bayramı'nın kutlandığı günlerde havaların ısınmasıyla birlikte Kastamonu'da kene popülasyonunun artması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü riskini yükseltti. Uzman doktorlar bu dönemde vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanlarla temasının arttığını ve sıcak havalarda kenelerin daha aktif olduğunu belirtti. Açık renkli ve vücudu tam kaplayan giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması gibi basit önlemlerin önemine değindi.

Kenelerle temas halindeyken çıkarılması gerekenler konusunda da bilgi veren uzmanlar, keneyi uygun bir malzemeyle vücuda en yakın yerinden çıkarmanın önemli olduğunu belirtti. Keneye elle dokunulmaması gerektiğini vurgulayan uzman, bu sayede kenelerin vücuda tutunmasını engellemenin mümkün olduğunu ifade etti.

Kurban Bayramı süresince ve sonrasında özellikle kırsal bölgelerde yaşayanların ve bu bölgelerde vakit geçirenlerin KKKA virüsü belirtileri göstermeleri halinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini hatırlatan uzmanlar, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları ve tedbirli davranmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.