İstanbul Semalarında Hava Paniği! Uçaklar Defalarca Uyarıldı

İstanbul Semalarında Hava Paniği! Uçaklar Defalarca Uyarıldı
İstanbul hava sahasında Ağustos ve Eylül ayında yaklaşık 1 milyon leyleğin geçişi nedeniyle uçuş güvenliği için pilotlar ve hava trafik kontrolörleri sürekli olarak uyarılmakta.

İstanbul hava sahasında, leylek göçü nedeniyle önemli bir uyarı durumu söz konusu. Ağustos ve Eylül aylarında yaklaşık 1 milyon leyleğin İstanbul üzerinden sıcak ülkelere göç etmesi bekleniyor. Bu durum, uçuş güvenliğini riske atabileceği için pilotlar ve hava trafik kontrolörleri sürekli olarak uyarılmakta. Leylek sürüleri nedeniyle pilotlar, karşılaştıkları leylek gruplarını hava trafik kontrolörlerine bildiriyor ve çarpma riskini önlemek için uçuş trafiğinde gerekli düzenlemeler yapılıyor.

Örneğin, bir pilot telsiz üzerinden "Hanımefendi, bulunduğumuz yer itibariyle leylek sürüsü vardır" şeklinde bir bilgilendirme yaparak kontrolörlere bilgi veriyor. Buna istinaden, hava trafik kontrolörleri diğer pilotları uyararak "Şu an önünüzde iniş yapan trafik 3 bin feetlerde leylek sürüsü rapor etmiş bilginize" diye not düşüyor. Bu koordinasyon, uçuş güvenliğinin sağlanması açısından kritik öneme sahip.