İşletmelerin komisyon oyunu! Faiziyle geri alabilirsiniz

İşletmelerin komisyon oyunu! Faiziyle geri alabilirsiniz
Son dönemde bir çok işletme kart ile nakit ödemeler arasına fiyat farkı koyarak nakit işleme yönlendirme çabasında. Ancak bu ne kadar legal bir durum hiç düşündünüz mü?

Türkiye'de son yıllarda yüksek enflasyonun etkisi ile her gün etiketler değişiyor. Ancak bazı işletmeler bu durumu fırsata çevirip fiyatlarda fahiş artışlara gidiyor ve stokladıkları ürünleri bu şekilde piyasaya sürüyor.

Hükümetin bu noktada aldığı önlemler vatandaşlar tarafından yetersiz görülürken bir de komisyon derdi ortaya çıktı. Bir çok işletme, özel hastaneler, diş klinikleri, psikiyatri servisleri dahi kart ile ödemelerde %10-20 lere varan oranlarda komisyon bedelleri adı altında müşterilerinden fazla ücretler tahsil ediyor.

Bir çok vatandaş girdiği ve hizmet aldığı işletmelerde menü veya etiket fiyatından daha fazla ödeme istendiğinden şikayetçi. Bu durumun bir ortak noktası var. "Kart ile ödeme" yapılması. İşletme sahipleri ve çalışanlar, müşterilerine ödeme esnasında eğer kart ile ödeyeceklerse ücretin değişeceği konusunda telkinde bulunuyor. Peki bu ücretler yasal mı?

Komisyon bedeli adı altında alınan bu paralar bankanın kestiği ücret değil, işletmenin kendi cebinden ödemesi gereken vergi tutarı. Konu ile ilgili bilgisine danışılan TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bu tip komisyon ödemelerinin yasal olmadığını dile getirdi. Güllü, talep edilen ücretin yasal olmadığının altını çizerek tüketicilerin ödedikleri miktarı faiziyle geri alabileceğini söyledi.

9-aaxf.png

Haber kanalı Ekol TV, bir güzellik merkezinde kart ile ödeme yapılması hainde ücretin %20 artacağını söyleyen işletmeyi görüntülemişti. Firma yetkilisi bu %20 ödemeyi yapmak istemeyen haberciye o zaman IBAN veya nakit ödemesi talep etmişti.

Anlaşılan o ki yasaklanan IBAN ödemeleri ve cezalar fırsatçıları durdurmaya yetmemiş. TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, "Banka kartları ve kredi kartları kanunun 17. maddesinde üye iş yerleri kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödeme de isteyemez" dedi.