İran seçimlerinde ilk turun galibi Mesud Pezeşkiyan kimdir?

İran seçimlerinde ilk turun galibi Mesud Pezeşkiyan kimdir?
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin geçtiğimiz ay helikopter kazasında ölmesi sonucu ülke yeniden sandık başına gitti. İlk turda % 50+1 oy alan çıkmadı ve seçim ikinci tura kaldı

İran yeniden sandık başında. Geçtiğimiz ay Azerbaycan dönüşü helikopter kazasında vefat eden Cumhurbaşkanı Reisi'nin ardından ülke yeni cumhurbaşkanını arıyor. İlk tur seçimleri dün yapıldı ve ilk turda seçim tamamlanamadı.

Oy sayımlarının sonucunda kimse %50+1 oy almayı başaramadı. Mesud Pezeşkiyan, yüzde 42,3 ile birinci turu ilk sırada tamamladı. Yüzde 39,5 ile Said Celili ise ikinci sırada yer aldı. Seçimlerin ikinci turunda en yüksek oyu alan bu iki isim yarışacak. Reformist aday Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili ikinci turda saf dışı kalan adayların topladığı oylara ihtiyaç duyacak.

Türk kimliğini vurgulayan Mesud Pezeşkiyan kimdir?

29 Eylül 1954 tarihinde Mahabad, Batı Azerbaycan 'da doğdu. Mesleği kalp cerrahi olan Pezeşkiyan, reformist bir lider olarak İran siyasetinde boy gösteriyor. Pezeşkiyan'ın siyasi hayatı, 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak Muhammed Hatemi'nin yönetimine katılmasıyla başladı. Sağlık Bakanı olarak 2001-2005 yılları arasında görev yaptı

Pezeşkiyan jinekolog olan eşi ve bir çocuğunu 1993 yılında trafik kazasında kaybetti. Geriye kalan iki oğlunu ve kızını tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi.