Gençlere satışı yasaklanıyor mu? Gözler TBMM'de

Gençlere satışı yasaklanıyor mu? Gözler TBMM'de
Son yıllarda dünyanın bir çok ülkesinde alkol ve sigara tüketimini azaltmak için çeşitli projeler ve maliyet arttırıcı kararlar alınıyor. Türkiye'de de vergilerde ciddi artışlarla özellikle sigara fiyatları 70TL 'yi aşmış durumda

Türkiye Büyük Millet Meclisinde önümüzdeki süreçte sigara ile ilgili yeni karar ve yasakların görüşülmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda İngiltere modelini örnek göstermişti.

Gençlere satışı yasaklanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde açıklamasında sigaranın gençlerden uzak tutulmasının çok önemli olduğunu söylemiş ve İngiltere'de alınan kararı hatırlatmıştı. İngiltere'de 2009 doğumlular ve sonrasında doğanlara sigara satışı yasaklanmıştı.

TBMM'de de görüşülecek kararların arasına buna benzer bir yasak olması bekleniyor. Ayrıca tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için vergi ödemesi de gündeme gelecek.

Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 15'in altına düşmesi oldukça endişe verisi bir gelişme olarak yorumlanmıştı. Orta okul çıkışlarında öğrencilerin sigara içtiği görüntüler sosyal medyada zaman zaman paylaşılırken tepki toplamaya devam ediyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 85 bin insanın ölümüne sebep olan sigara kullanımının önüne geçmek için harekete geçildi. TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanunda ve tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapmayı planlıyor.