Eski Savunma Bakanına Tutuklama Talebi

Eski Savunma Bakanına Tutuklama Talebi
Son yıllarda Ukrayna ile savaşı sonrası çeşitli ambargolara maruz kalan Rusya'ya bir şok haber daha geldi. Rusya'nın üst düzey yetkilileri iyice kıskaç altına alınıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi son aldığı kararlarla Rusya Federasyonunun eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Geçtiğimiz gün Dağıstan bölgesindeki terör saldırında bir çok vatandaşını kaybeden ve olayı detaylıca inceleyen Rus yetkililere bu son dakika haberi ulaştı. Mahkeme bugün toplandı, ikilinin iki savaş suçundan sorumlu oldukları iddialarını görüştü. Sergey Şoygu ve Gerasmimov'un sivillere saldırı emri vermek ve sivillere aşırı zarar vermek veya sivillere zarar vermek ve ayrıca insanlığa karşı suç işlemekle suçlamalarına yer verildi.

Eski Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama emriyle karşı karşıya kalan son Rus yetkililer oldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) daha önce Putin'i de soruşturdu

UCM, daha önce Ukraynalı çocukları Rusya'ya sınır dışı etme planı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus yetkili Maria Lvova-Belova hakkında da tutuklama emri çıkarmıştı. Böylece tutuklama emriyle savaş suçlarından aranan üst düzey Rus yetkili sayısı 4'e çıktı.

Rus yetkililer mahkemenin son kararı ile ilgili henüz açıklama yapmazken, Ukraynalılar bu kararlardan son derece memnun olduklarını ifade ettiler. Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andriy Yermak, Shoigu ve Gerasimov'un "bireysel olarak sorumlu" tutulduğunu söyledi. "Bu önemli bir karar. Yapılan kötülüklerden herkes sorumlu tutulacaktır" dedi.