Erkekler dikkat! O kanser yayılıyor

Erkekler dikkat! O kanser yayılıyor
Son dönemde artan kanser risklerinden birisi erkekleri ilgilendiriyor. Vakalarda artış yaşandığını bildiren uzmanlar, erkeklerin belirtilere karşı duyarlı olması gerektiğini açıkladı

Özellikle Güney Amerika ülkesi Brezilya'da erkeklerin korkulu rüyası haline gelen penis kanserinde dünya genelinde ciddi bir artış söz konusu diyen uzmanlar, belirtilere karşı duyarlı olunması gerektiğini açıklıyor.

Uzman isimden uyarı: "Yakın gelecekte %77 artabilir"

Brezilya Üroloji Derneği'nden Mauricio Dener Cordeiro, vakalar konusunda harekete geçilmesi ve kitlesel aşılama gerektiğini belirtti. HPV hastalığında olduğu gibi bu kanser türünde de en büyük belirtilerden birisi peniste çıkan siğiller.

Brezilya Sağlık Bakanlığı'na göre 2012-2022 arasında ülkede bildirilen 21 bin vaka vardı. Bu nedenle son 10 yılda 4 bin ölüm kayıtlara geçti. Ayrıca 6 bin 500 uzuv kesme ameliyatı yapıldı. Brezilya'nın en yoksul eyaleti Maranhão'da her 100 bin erkekte 6,1 kişiyle en yüksek vaka sayısı görüldü.

whatsapp-image-2024-06-25-at-14-xam7.jpg

Penis kanserini tetikleyen unsurlar

Uzmanlar penis kanserine neden olan durumlar hakkında da bilgiler verdi. Buna göre penis sünnet derisinin darlığı, sigara içmek, sünnet derisinin iyice açılıp temizlenmemesi gibi unsurlar belirleyici oluyor

En çok vaka Uganda'da, en az ise Kuveyt

Araştırmaya göre 2008-2012 arasındaki en çok vaka sayısı Uganda'da (100 bin erkekte 2,2) görüldü. Bu ülkeyi 100 bin erkekte 2,1 vakayla Brezilya ve 100 bin erkekte 1,4 vakayla Tayland izledi. En az vaka ise 100 bin erkekte 0,1 vakayla Kuveyt'te görüldü.