Büyükbaş havyan sahiplerine kötü haber: Gaz vergisi...

Büyükbaş havyan sahiplerine kötü haber: Gaz vergisi...
Son yıllarda sık sık gündeme gelen ve büyükbaş hayvanların gaz çıkararak ozon tabakasına zarar verdiği tartışmalarını yine alevlendirecek bir karar alındı.

Kuzey Avrupa ülkelerinden Danimarka'da alınan vergi kararı çok konuşulacak cinsten. Alınan karara göre büyükbaş hayvan sahiplerinden 100 dolar gaz çıkarma vergisi alınacak.

Danimarka hükümetinin aldığı karara göre çiftlik hayvanlarının yaydığı sera gazları için vergi alacağını açıkladı. 100 dolarlık verginin ise 2030 yılından itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Metan Gazı ve İneklerin İlişkisi Nedir? • Başlangıç Noktası

Vergilerle tarım desteklenecek

Danimarka'daki düşünce kuruluşu Concito yaptığı açıklamada, Danimarka'da barınan büyükbaş hayvan popülasyonunun büyük kısmını oluşturan ineklerin yılda ortalama 6 ton karbondioksit eşdeğeri gaz saldığının anlaşıldığı bildirildi.

Kurumun yetkilisi Torsten Hasforth, CNN'e yaptığı açıklamada, metan gazı salımı için alınan önlemlerden birinin vergilendirmek olduğunu vurguladı. Alınacak vergiden elde edilecek gelirin tarım sektörünün yeşil dönüşümünü desteklemek ve çiftçiler için yeni teknolojilerle teşviklerin sağlanması amacıyla kullanılacağını belirtti.

Hasforth, "Verginin tüm amacı sektörün emisyonları azaltacak çözümler aramasını sağlamak." dedi.