Bakanlıktan damacana su fiyatlarına müdahale

Bakanlıktan damacana su fiyatlarına müdahale
İstanbul’da damacana su fiyatları %50'den fazla artarak 140 TL'ye kadar yükseldi ve Ticaret Bakanlığı, fiyat denetimlerini başlattı.

İstanbul’da 19 litrelik damacana su fiyatları, 2024 yılı başından itibaren %50'nin üzerinde artarak 140 TL'ye kadar yükseldi. Ticaret Bakanlığı, bu artışın ardından su fiyatlarına ilişkin bir tarife oluşturulmasını talep etti. İstanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Eden ve Satanlar Esnaf Odası tarafından belirlenen yeni tarifeye göre, 19 litrelik damacana suyun fiyatı 90 TL, 0.5 litrelik pet şişe suyun fiyatı ise 4.5 TL olarak belirlendi.

Su üreticileri ise bu tarifeye uymak zorunda olmadıklarını belirtti. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Yaşabey Kalebaşı, su üreticilerinin esnaf odalarına üye olmadıklarını, bu nedenle tarifelere tabi olmadıklarını söyledi. Kalebaşı, artan üretim, taşıma ve servis maliyetlerinin su fiyatlarına yansıdığını ifade etti.

Esnaf odası başkanı Ahmet Turan Kaya ise tarifeye herkesin uymak zorunda olduğunu belirterek, zabıtaların denetimlere başladığını ve tüketicilerin tarifeye uymayanları şikayet edebileceğini açıkladı. Bu gelişmeler, su fiyatlarındaki artışların önüne geçmeyi hedefliyor.