Arabulucular Bir Çatı Altında Toplanıyor! Yeni Platform Açıldı

Arabulucular Bir Çatı Altında Toplanıyor! Yeni Platform Açıldı
Arabulucuların ve arabuluculuk merkezlerinin daha etkin ve nitelikli hizmet vermesini sağlamak amacıyla Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri Platformu (TURAMEP) kuruldu.

TURAMEP'in başkanı Nihat Şimşek, platformun açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2013'ten bu yana arabuluculuk müessesesinin Türkiye'de büyük bir ivme kazandığını ve birçok sorunun çözümünde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Türkiye'de arabuluculuk siciline kayıtlı 45 bin arabulucunun bulunduğunu ifade eden Şimşek, geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon uyuşmazlık sürecinin arabuluculuk ile sonuçlandığını ve bunların yüzde 65'inin anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

Her uyuşmazlığın en az iki tarafı olduğu düşünüldüğünde, bu anlaşmalar sayesinde en az 2 milyon kişinin dostluğu seçtiğini ve toplumda sosyal barışın ve uzlaşının güçlenmesine katkı sağladığını vurgulayan Şimşek, arabuluculuğun topluma büyük fayda sağladığını belirtti.

TURAMEP'in kuruluş amacının, arabulucuların sahaya inmesi ve sivil inisiyatif olarak sorunlarını demokratik yollarla ortaya koymalarını sağlamak olduğunu ifade eden Şimşek, platformun bu yönde faaliyet göstereceğini dile getirdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Arabuluculuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Adilov da Azerbaycan'da arabuluculuk sistemi hakkında bilgi verdi ve Türkiye ile karşılıklı ziyaretlerin planlandığını belirtti. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar ise TURAMEP'in kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti ve arabuluculuk sürecine ilişkin veriler paylaştı.

Arabuluculuk sürecinin 2013'te başladığını ve o zamandan beri yaklaşık 5 milyon 900 bin uyuşmazlığın arabuluculuk sürecine girdiğini belirten Öztatar, geçen yıl itibarıyla 709 bin uyuşmazlığın ihtiyari arabuluculukla çözüldüğünü ifade etti.