Uzman isimler yanıtladı! Borsada ki yükseliş sürecek mi?
Türkiye'de yeni yıldan bu yana kadar sergilemiş olduğu performansla dünya da ön planda endeksleri geride bırakan BIST 100 endeksi bu süreçte de rekor tazeledi. Bu yıl dünya genelinde de önemli merkez bankalarının da enflasyonla mücadele konusunda da sona geldiğine dair beklentilerin de artmasına rağmen FED faiz indiriminde aceleci davranmayacağına dair de endişeler günden güne de artıyor.
Bu endişelere karşı yıl başından bu yana da ABD'de yoğunlaşan iki bilanço döneminde de şirketlerin dördüncü ve birinci çeyrekte de beklenenden daha iyi performans sergilemesiyle pay piyasalarında risk iştahı artarken özellikle de teknoloji ve yapay zeka alanında da faaliyet gösteren firmaların da karlılıkları dikkat çekti.
Bu yıl teknoloji şirketleri öncülüğünde de New York Borsası'nda başlayan ralli Avrupa ve Japonya pay piyasalarına da yansırken, BIST 100 endeksi sergilediği performans ile dünyada önemli endeksleri geride bıraktı.
Yıl başından bu yana da ABD'de New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 6,11, S&P 500 endeksi yüzde 6,92 ve Dow Jones yüzde 1,46, Avrupa tarafında Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 8,33, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 7,31, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 12,9 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 5,79 yükseliş kaydetti.
Bu dönemde, Asya tarafında da Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 13,36, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3,37, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 4,64, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,21 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 4,10 arttı.
Aynı dönemde, BIST 100 endeksi yüzde 34,13 yükselişle 10.019,58 puana çıkarak önemli dünya endekslerini geride bırakırken, dolar bazlı da yüzde 22,16 artış kaydetti.
-En çok kazandıran yüzde 69 ile bilişim oldu
Sektör endeksleri detaylı incelendiğinde, yıl başından bu yana bankacılık endeksi yüzde 53 ve holding endeksi yüzde 42 yükseldi. Yıl başından bu yana tüm sektör endeksleri yatırımcısını sevindirirken, en çok kazandıran yüzde 69 ile bilişim oldu. Ana endekslere bakıldığında ise yüzde 52 yükselişle teknoloji endeksi dikkati çekti.
A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, "Bugün test edilen 10.000 puanı da bu düz rakamların en önemli eşiklerinden biri. Bu nedenle piyasa katılımcıları, buranın aşılmasına farklı anlamlar yükleyerek yükselişin hız kazanmasını sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Standard & Poor's'un (S&P), "Endekste, kısa vadede 10.750 puan civarı ilk güçlü direnç konumunda olacaktır. Orta vadede ise yabancı yatırımcıların da gelişi ile birlikte dolar bazlı 400 puan gündeme gelebilir. Döviz kurlarındaki olası yükselişleri de dikkate aldığımızda yıl içinde 14.000 puan ve hatta bir miktar üzerinin de test etmesinin sürpriz olmayacağını düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.
NoorCM Menkul Değerler Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahmet Uluhan "Ekonomi yönetiminin izlediği ortodoks politikalara dair güvenin artması, siyasi otoritenin bu sürece olan desteğinin önemli şekilde devam etmesi ile seçim öncesi daralan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde nisanda görülen 14 milyar dolarlık artışın pozitif etkileri, özellikle yabancı yatırımcının TL varlıklarına olan ilgisinde belirgin artışa neden oluyor. Buna yurt dışı piyasalarındaki genel olumlu havanın da katkı sağlaması özellikle 10 bin direncinin yukarı yönde zorlanmasına katkı sağlıyor.
10.000 puanın üzerinde piyasanın öncelikle 10.150 ve akabinde de bir sonraki zirve kademesi olan 10.500'ü sırasıyla test etmesini bekliyoruz. Yabancı etkisinin yılın ikinci yarısında artması ile endeksin yükseliş trendini 11.500-12.000 seviyelerine kadar devam ettireceğini düşünüyoruz.
Bu süreçte en kritik soru, bu yükseliş hareketi genele yayılacak mı yoksa belli sektör ya da hisse senetleri ile mi gerçekleşecek sorusu olacaktır. Düşüncem yükselişte negatif ayrışan sektörler olabilir. Özellikle otomotiv ya da perakende sektörleri gibi bazı sektörler bu yükselişe tam uyum sağlayamayabilir. Ancak banka, holding ve ulaştırma başta olmak üzere bir çok sektörün yükselişte destekleyici olacağını düşünüyorum." dedi.