SGK 1999 2000 2008 öncesi sonrası emeklilik tablosu değişti! İşte yeni emekli yaşınız

SGK 1999 2000 2008 öncesi sonrası emeklilik tablosu değişti! İşte yeni emekli yaşınız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklama doğrultusunda kademeli emeklilik ve staj sigortası ile ilgili son durum paylaşıldı.

Son zamanlarda milyonlarca kişinin en çok konuştuğu konulardan birisi de kademeli emeklilik sistemi olurken bu konuda detayları merak ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kaçıran vatandaşlar tarafından kademeli emeklilik sistemi bir umut ışığı olarak görülmeye devam edilirken SGK 1999 2000 2008 öncesi sonrası emeklilik tablosu değişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklama doğrultusunda kademeli emeklilik ve staj sigortası ile ilgili son durum paylaşıldı.

KADEMELİ EMEKLİLİKTEN KİMLER YARARLANABİLECEK?

2000-2008 yılları arasında SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na kayıtlı olanlar için yeni bir düzenleme gündeme geldi. EYT kapsamında olmayan ve emekliliği iple çeken sigortalılar için belirlenen kademeli yaş şartları, işe giriş tarihlerine göre değişiklik gösterirken detaylar vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin emeklilik sistemi için köklü değişiklikler yapılacağını duyurmuştu. Kademeli emeklilik sisteminin SGK girişi olan vatandaşlara erken emeklilik imkanı tanıması beklenirken detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı.

BELLİ ŞARTLAR SAĞLANIRSA BU YAŞ GRUBU EMEKLİ OLABİLECEK!

EYT sonrasında, 5 milyonu aşkın 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı emekliye ayrıldı. Prim gününü dolduramayan vatandaşlar farklı şekillerde borçlanma hakkı kullanarak emekliliğe hak kazandı. Sigorta başlangıç tarihleri 1999 sonrası olanlar için kademeli emeklilik sisteminin onaylanması halinde, 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlar belli başlı koşulları sağlamaları durumunda emekli olabilecekler.

Kademeli emeklilik sisteminin onaylanması ile birlikte EYT düzenlemesi sonrasında güncellenen prim-yaş listesine göre 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar erken emeklilik hakkı kazanacak. 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlar olan vatandaşlar yine belli şartları karşılamaları durumunda emekliye ayrılabilecekler.

SSK, BAĞKUR EMEKLİLİK YAŞI VE ŞARTLARI

Aynı zamanda kademeli emekliliğin kimleri kapsadığı merak ediliyor. Kademeli emeklilik düzenlemesine onay verilmesi durumunda işe giriş tarihine göre emeklilik yaşının öne çekilmesi durumunu gündeme getirecek. Onaylanması durumunda yeni torba yasa ile kademeli emeklilik teklifi kabul edilirse, 2000 yılında işe başlayan bir kişi 6 yıla kadar erken emeklilik hakkına sahip olabilecek.

Kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü

Erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü

BAĞ-KUR'lu kadınlar: 7200 prim günü

BAĞ-KUR'lu erkekler emekli olmak için 9000 prim günü şartının yerine getirilmesi gerekiyor.