Gece Yarısı Zammı! Alkol Ve Sigarada Büyük Zam

Gece Yarısı Zammı! Alkol Ve Sigarada Büyük Zam
Gelir İdaresi Başkanlığı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde yaşanan %19,49'luk artışa bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi tutarlarında yükseltme yapıldığını duyurdu.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) dayanarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında artış yapıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, ÖTV tutarlarının 6 ayda bir Yİ-ÜFE'ye göre düzenlendiği ve bu düzenlemenin ocak ve temmuz aylarında gerçekleştirildiği belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının ocak-haziran döneminde yurt içi üretici fiyatlarında %19,49'luk bir artış gerçekleştiği kaydedildi ve buna bağlı olarak akaryakıt, alkollü içkiler ve tütün mamulleri için ÖTV tutarlarında %19,49 oranında artış yapıldığı bildirildi.

Güncellenen ÖTV tutarlarının her yıl TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE verisine göre 3 Ocak ve 3 Temmuz'da belirlendiği vurgulandı. Önceki dönemde sigaralar için 1 pakette 33,3 lira, biralar için 7,78 lira, şaraplar için 38,24 lira, yüksek alkollü içkiler için ise her litreye düşen alkol derecesi başına 10,63 lira ÖTV uygulandığı hatırlatıldı. Yapılan güncelleme sonrasında ise sigaralarda 1 pakette 6,49 lira, biralarda 1,51 lira, şaraplarda 7,45 lira, yüksek alkollü içkilerde her litreye düşen alkol derecesi başına 2,06 lira, benzinde 1,84 lira, motorinde 1,72 lira ve LPG'de 1,41 lira ÖTV uygulandığı belirtildi.