EYT'yi Kaçıranları İlgilendiren Erken Emeklilik İçin 7 Formül

EYT'yi Kaçıranları İlgilendiren Erken Emeklilik İçin 7 Formül
Milyonları İlgilendiren güzel haber. EYT'yi Kaçıranlara özel Erken Emeklilik İçin 7 Formül.

Türkiye'de son EYT yasasıyla birlikte 2 milyondan fazla sigortalı, yaş şartı olmadan emekli olma fırsatını yakaladı. Ancak bu yasa dışında kalan vatandaşlar, emekliliklerini öne çekmek için çeşitli yöntemler arayışında. İşte erken emeklilik için bilinmeyen yedi formül:

1. Çocuklu Anneye Avantaj: Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanarak emeklilik sürelerini kısaltabilirler. Her çocuk için borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl emeklilik süresi kazanılabilir. Ancak çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor.

2. Askerlikte 1 Yıl Erkenden Emeklilik Avantajı: Erkekler, sigortalı olmadan önce yapılan askerlik sürelerini borçlanarak sigorta giriş tarihini geriye çekebilirler. Bu şekilde en az 1 yıl önce emeklilik fırsatı doğar.

3. Kısmi Emeklilikte Hem Yaş Hem Prim Avantajı: Kısmi emeklilik, 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar için bir seçenek olabilir. Bu yöntemde yaş ve prim şartları kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tır.

4. Yüzde 60 Raporla Malulen Emeklilik Durumu: İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Bu durumda en az 1800 gün prim yeterli olacaktır.

5. Vergi İndirimi Alındığında Yaş Şartı Kalkıyor: En az yüzde 40 engellilik durumunda olan çalışanlar, vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan emekli olabilirler. Bu durumda emeklilik süresi işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar uzayabilir.

6. Ağır İşlerde Çalışanlara 'Gün' Ekleniyor: Ağır işlerde çalışanlar, mesleklerine bağlı olarak sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek emeklilik imkanı elde edebilirler.

7. Koşulu Zor Anneye Prim Var: Bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenir. Bu sayede emeklilik süresi uzatılmadan avantaj elde edilir.