Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Hesaplamalar güncellenecek

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Hesaplamalar güncellenecek
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni emeklilik sistemi üzerine çalışmalarda sona yaklaşıldı. Emeklilik sisteminin devam edebilmesi için nüfusun yaş ortalaması, istihdam oranları ve çalışma çağındaki nüfus gibi kriterlere dayalı

Türkiye'de milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren yeni emeklilik sistemi çalışmaları sona yaklaştı. Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği için, nüfusun yaş ortalaması, istihdam oranları ve çalışma çağındaki nüfus gibi kriterler dikkate alınarak emekli aylığı hesaplamasında kullanılan parametrelerde değişiklikler yapılacak.

Uzmanlar, ilerleyen yıllarda yaşlı nüfusun artacağını ve mevcut sosyal güvenlik sisteminin bu durumu karşılamakta zorlanacağını belirtiyor. Bu nedenle, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan parametrelerin otomatik olarak güncellenmesi öneriliyor. Ayrıca, tamamlayıcı emeklilik sistemi de gündemdeki önemli çözümler arasında yer alıyor.

Yeni yasama döneminde masaya yatırılması beklenen emeklilik reformu, sosyal güvenlik sistemini daha adil hale getirmeyi hedefliyor. TÜİK verilerine göre, 2075 yılında her üç kişiden biri emekli maaşı alacak. Bu kapsamda, emeklilik kriterleri ve yaş sınırlarının yaşam süresi ve çalışan-emekli oranına göre belirlenmesi planlanıyor.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışanlar, işverenler ve devletin katkı sağlayacağı bir model olarak öneriliyor. Bu sistemde, emekli olunduğunda maaşa ek olarak toplu ödeme veya aylıklar şeklinde ek gelir sağlanması öngörülüyor. Sistemin detayları, Meclis’in açılmasıyla netleşecek.