Dolar İçin Tarih Verdi: 25 TL'ye Düşecek!

Dolar İçin Tarih Verdi: 25 TL'ye Düşecek!
Ekonomist Mahfi Eğilmez: Enflasyon Düşerse Dolar 25 Liraya Gerileyebilir!

Adana'da düzenlenen "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" etkinliğine katılan İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Eğilmez, şu anda %70 olan enflasyonun %45'lere gerilemesi halinde döviz kurunun daha fazla yükselmeyeceğini söyledi.

Dolar Kurunun Geleceği:

Eğilmez, dolar kuru ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Enflasyon düşerse kur da geriler: "Eğer enflasyon %45'lere inerse kur bu seviyelerden yukarı gitmez. Hatta Merkez Bankası faizi biraz daha artırırsa kur 25 liraya kadar gerileyebilir. Buna hazır olmamızda fayda var."
Kur 30 liralarda kalabilir: "Ben kurun çok yukarı gitmeyeceğini tahmin ediyorum. 30'lar civarında duracakmış gibi görünüyor. 40'ı görmeyebiliriz, 30-32'ler civarında kalabiliriz."
İhracatçılar memnun olmayacak: "Tabii ki ihracatçılar buna kızacak, haklı olarak. Ama durum böyle."


Faiz Artışı Beklenmiyor:

Eğilmez, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yeni bir faiz artırımı yapmasını beklemediğini söyledi. Enflasyonla mücadelenin sadece para politikası ile olmayacağını, para politikası ile birlikte maliye politikasının da devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

Eğilmez'in açıklamaları, döviz kuru ve enflasyonla mücadele konusunda önemli bir bakış açısı sunuyor. Ekonomistlerin ve piyasa katılımcılarının bu değerlendirmeleri takip etmesi ve yorumlaması oldukça faydalı olacaktır.

Enflasyonun düşmesi için yapılması gerekenleri açıklayan Eğilmez, şunları söyledi:

"Kamu harcamalarını azaltmamız lazım. Vergileri artırmamız lazım ama vergi topladığımız kişilerden değil. Kayıt dışından bunları toplamamız lazım. Bizde vergi çok sağlıksız bir yapıda. Topladığımız vergilerin yüzde 70’i dolaylı vergi, KDV, ÖTV gibi son derece adaletsiz… Kalan yüzde 30 gelir ve kurumlar vergisi gibi kalemlerden oluşuyor. Bu yapıyı değiştirmemiz lazım."