Devlet bunu yapan vatandaşlara ödül verecek! Her yaptığınızda ikramiye alacaksınız

Devlet bunu yapan vatandaşlara ödül verecek! Her yaptığınızda ikramiye alacaksınız
Devlet vergi kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla farklı pek çok karar almaya devam ederken sıkılaştırma politikalarından birisi vatandaşları da yakından ilgilendiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bunu yapan vatandaşlara ödül verileceği açıklanırken detaylar birçok kişi tarafından merak konusu oldu. Devlet son zamanlarda sıkılaştırma politikalarına devam ederken özellikle de vergi kaçakçılığının önüne geçmek için çalışmalar sürmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen son dakika açıklamasında yeni bir düzenlemenin geldiği belirtildi.

Devlet vergi kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla farklı pek çok karar almaya devam ederken sıkılaştırma politikalarından birisi vatandaşları da yakından ilgilendiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağı ve kayıtdışı ekonomiye karşı mücadelesini yoğunlaştırarak yeni bir ihbar sistemi devreye soktu.

VATANDAŞLARA İKRAMİYE VERİLECEK!

İhbar sistemi kapsamında artık IBAN’la ödeme isteyen ve fatura kesmeyen esnafların vatandaşlar tarafından büyük bir kolaylıkla ihbar edilebileceği belirtilirken aynı zamanda ihbar eden vatandaşlara ikramiye sağlanacağı da belirtildi.

3 FARKLI ŞİKAYET KANALI BULUNUYOR!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devreye sokulan yeni sistem ile artık vergi kaçırmaya çalışanlar çok daha kolay bir şekilde tespit edilebilecek. İhbar sistemine katkı sağlayan vatandaşlara ise faydalı bulunan ihbarları için ikramiye verilecek. Vatandaşlar, IBAN’la ödeme isteyen veya fatura kesmeyen esnafı şikayet etmek isterse şu yolları izleyerek şikayetlerini iletebilecekler;

Mesajlaşma Programları: BİP üzerinden vergi ihbarı servisi

Sosyal Medya: X (eski adıyla Twitter) ve Instagram’da “gibihbar” hesaplarına direkt mesaj (DM) göndererek

WhatsApp: 0552 189 0 189 numaralı WhatsApp hattına ihbar ve şikayet göndererek.

İhbar süreci ise şu şekilde olacak;

Şikayet Gönderimi: Vatandaşlar, belgeyle desteklenmiş şikayetlerini belirtilen kanallar üzerinden iletebilecekler.

İnceleme: Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ihbarlar değerlendirilip denetleme ekipleri sahada gerekli incelemeleri yapacak.

Tespit ve Ceza: Tespit edilen ihlaller için ceza kesilecek ve ihbarın faydalı bulunması durumunda ihbar ikramiyesi ödemesi yapılacak.

Uygulama ve Sosyal Medya Üzerinden İhbar

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) resmi internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi hizmetleri güncellenerek vatandaşların daha kolay ihbar ve şikayet yapmaları sağlanacak.

ÖDEMELER İBAN'A YATACAK!

Yapılan ihbarlar sonucunda vatandaşlara ikramiye verileceği ifade edilirken ihbar sistemi ile şikayette bulunan vatandaşlara vergi inceleme raporlarına göre tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezasının yüzde 10’u tutarındaki ihbar ikramiyesi ödenecek.