Bireysel Kredilere Mutlu Haber Geliyor! Beklenen Müjde

Bireysel Kredilere Mutlu Haber Geliyor! Beklenen Müjde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi, işletme kredilerinde sıkılaşmanın devam ettiğini ancak konut ve bireysel kredilerdeki sıkılaşmanın sona ereceği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarına göre, bankaların kredi uygulamalarında belirgin değişiklikler yaşandığı ortaya çıktı. Ankete göre, işletmelere yönelik kredi standartlarında sıkılaşma eğilimi devam ederken, konut ve bireysel kredilerde bu sıkılaşmanın sona ereceği öngörülüyor. Özellikle işletme kredilerine olan talepte azalış gözlemlenirken, bireysel kredi türlerinde ise sıkılaşmanın etkisinin zayıfladığı görülüyor.

Döviz kredilerindeki talep azalışı dikkat çekerken, bankaların genel olarak işletmelere sundukları kredilere olan talebin artış yönünde seyrettiği ancak bu artışın ikinci çeyrekte azaldığı belirtiliyor. Öte yandan, yabancı para cinsinden krediler hariç olmak üzere tüm kredi türlerinde talep düşüşü gözlemlenmiş ve bu durumun sermaye yeterliliği ile teminatlara ilişkin risklerden kaynaklandığı vurgulanmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülkenin borçlanma maliyetlerinin düşmeye devam ettiğini ve makroekonomik göstergelerin de iyileştiğini ifade ederek, yatırımcı ilgisinin arttığını ve ülkenin risk priminin gerilediğini belirtti. Ayrıca, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki enflasyon beklentilerini aşağı çektikleri ve uluslararası kuruluşların Türkiye için enflasyon tahminlerini revize ettikleri de kaydedildi.