Asgari ücrete yüzde 50 zam! Çalışanlara yılbaşı müjdesi

Asgari ücrete yüzde 50 zam! Çalışanlara yılbaşı müjdesi
Asgari ücretin, hızla artan enflasyon ve açlık sınırı nedeniyle 2025 Ocak ayında %50 oranında zamlanarak 25 bin 503 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

Milyonlarca çalışan, asgari ücrete yapılacak zam oranını merakla bekliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ev kiraları asgari ücreti aşarken, açlık sınırı da 19 bin 234 TL’ye yükselerek mevcut asgari ücreti geride bıraktı. Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmadığı için milyonlarca çalışanın maaşı açlık sınırının altında kaldı, özel sektör ise bu durum karşısında maaşlarda düzeltme yapmadı. Şirketler, yüksek faizlerin getirdiği zorluklar ve düşük ücretler nedeniyle iş bırakma riskiyle karşı karşıya.

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini %38 iken, Haziran ayında %24,73 ve Temmuz ayında %3,23 oranında enflasyon gerçekleşti. 2025 yılı Ocak ayında asgari ücrete en az %50 zam yapılması gerektiği öngörülüyor. Türk-İş’in Temmuz ayı araştırmasına göre, açlık sınırı yıl sonuna kadar daha da artacak ve asgari ücretin 25 bin 503 TL’ye çıkarılması bekleniyor. Enflasyonun eriticiliği göz önüne alındığında, asgari ücrete yapılacak zamların enflasyonun üzerinde olması gerektiği vurgulanıyor.