Akaryakıtta Yeni Dönem Başladı! Sürücülerin Dikkatine

Akaryakıtta Yeni Dönem Başladı! Sürücülerin Dikkatine
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 2025'te devreye girerek akaryakıt sektöründe vergi kayıplarını önleyecek ve adil rekabeti sağlayacak.

Akaryakıt dağıtım sektöründe eşit rekabeti sağlamak ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla 2025'te devreye girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hayata geçiriliyor. Bu sistemle, usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, UTTS'nin yurt dışına çıkan dövizin ülke ekonomisinde kalmasını sağlayacağını ve cari açığı azaltacağını belirtti.

UTTS, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli yazılım ve donanım altyapısıyla, akaryakıt sektöründe adil bir rekabet ortamı yaratacak. 2025'te faaliyete geçmesi planlanan sistemle, yerli üretim donanımlar sayesinde ithalat bağımlılığı son bulacak. Böylece yerli teknoloji ekosistemi desteklenirken, veri güvenliği de artırılacak.

Yaklaşık 8 milyon taşıtı ilgilendiren UTTS kapsamında, 31 Aralık 2024'e kadar tüm ticari taşıtlara dijital etiketler takılacak. Bu sistemle, plaka bilgilerinin otomatik olarak sisteme aktarılması sağlanarak vergi kayıpları minimize edilecek. UTTS, ülke genelinde 13 bin akaryakıt istasyonunda uygulanacak ve taşıt tanıma sistemi (TTS) programlarına entegrasyon sağlanarak, daha geniş bir hizmet ağı oluşturulacak.