Uykuda Konuşmak Meğersem Bu Hastalığın Tetikleyicisiymiş

Bilim insanları, beyin parazitlerinin Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, çaresi bulunamayan hastalıklara yönelik umut verici tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Alzheimer ve Parkinson hastalıkları bu kategoride yer alıyordu. Ancak bilim insanları, beyin parazitlerinin bu tür bilişsel bozuklukların tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.

Alzheimer dahil çoğu nörolojik rahatsızlığın, beyindeki protein işlev bozukluğuyla bağlantılı olduğu biliniyor. Glasgow Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma grubu, Toxoplasma gondii adı verilen yaygın bir beyin parazitinin, nörolojik hastalıkların tedavisinde beyne terapötik proteinler iletmek üzere kullanılabileceğini araştırıyor.

Araştırmacılar, Alzheimer Hastalığı, Parkinson ve Rett Sendromu gibi nörolojik rahatsızlıkların protein işlev bozukluklarıyla bağlantılı olduğunu, ancak yeni proteinleri nöronlara iletmenin zorluğunu belirtiyorlar. Dünya nüfusunun üçte birinde uyku halinde bulunduğu düşünülen Toxoplasma gondii parazitinin, sindirim sisteminden beyne geçerek proteinlerini nöronlara salgılamak üzere evrimleştiği belirtiliyor. Bu parazitler, bilişsel bozuklukların tedavisinde önemli bir engel olan kan-beyin bariyerini aşabiliyor.

Araştırma ekibi, MECP2 genindeki mutasyonlardan kaynaklanan zayıflatıcı bir nörolojik bozukluk olan Rett sendromu için umut vadeden bir tedavi olarak görülen MeCP2 proteinini iletmek için bu parazitleri kullanmayı hedefliyor. Glasgow Üniversitesi araştırma ekibi, Tel Aviv Üniversitesi'nden bir ekiple iş birliği yaparak, Toxoplasma gondii'yi MeCP2 proteinini üretecek şekilde tasarladı. Beyin organoidleri ve fareler üzerinde yapılan deneyler, tasarlanan parazitlerin proteini hedef hücrelere iletebildiğini gösterdi.

Araştırma ekibi, hücrelere zarar vermelerini önlemek için, parazitlerin proteini verdikten sonra ölmelerini sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bu atılım, nörolojik rahatsızlıkları olan insanları tedavi etmenin yeni ve etkili yollarını bulma arayışında heyecan verici bir adım olarak görülüyor.

Gündem Haberleri