Nigersaurus Taqueti Nedir?
Çok Sıradışı Bir Dinozor
Bir şeyi "fil büyüklüğünde" olarak adlandırmak, genellikle onun oldukça büyük, hatta çok büyük olduğu anlamına gelir. Nigersaurus'un uzunluğu yaklaşık 9 metrenin biraz üzerindeydi. En liberal tahminlere göre ağırlığı yaklaşık 4,4 ton (yani 4 metrik ton) idi. Yani genel olarak dinozor, modern bir Afrika filinin büyüklüğündeydi.
Nigersaurus bir sauropoddu . Başlıca dinozor gruplarından biri olan bitki yiyen küçük başlı sauropodlar, yaklaşık 140 milyon yıl boyunca ortalıkta dolaştı. Onların safları, Dünya'da yürüyen en büyük hayvanları içeriyordu. Uzmanlar, en büyük türün 33,5 metre uzun olabileceğini söylüyor. Bu arada, 12 ila 26 metre uzunluğundaki sauropodlar fosil kayıtlarının bazı kısımlarında yaygındır. Karşılaştırıldığında Nigersaurus küçük taraftaydı.
Bu Sauropod Dinozorunun 500 Dişi Vardı
Çeneleri, daha önce bir sauropod dinozorunda görülmemiş bir şeyi barındırıyordu: Dişli veya "diş" pilli ilk dinozor kafataslarından biriydi . Dişleri, birçok bitki yiyen dinozor tarafından kullanılan etkili gıda işleme araçlarıydı. Değiştirilebilir dişlerin dikey olarak istiflenmiş sütunlarından oluşuyordu. Herhangi bir sütunda üstteki diş aşındığında, hemen altındaki diş yukarıya doğru hareket ederek eski dişin yerini alırdı. Daha da iyisi, bu diş sütunları konserve sardalyalar gibi yan yana dizilmişti. Yani diş pilleriyle donanmış bir dinozor , ağzının içinde rahatlıkla birkaç yüz dişi (eski ve yeni) barındırabiliyordu .
Nigersaurus'un durumunda, üst çenelerde 60 sütun halinde küçük, iğne şeklinde üst dişler bulunuyordu. Ve alt çenelerde en az 68 adet çok keskin diş mevcuttu. Üst çene ve alt çene birlikte sayıldığında canavarın 500'den fazla ayrı dişi vardı . Dinozor avcıları, boynuzlu Triceratops ve kürek gagalı Edmontosaurus gibi gagalı otoburlarda diş pilleri bulmaya alışkındır . Ama sauropodlar arasında nadirdirler.
Nigersaurus bir süre radarın altında kaldı. Bu hayvana ait bilinen ilk fosiller 1950'li yıllarda Fransız paleontologlar tarafından Nijerya Sahra'sında bulunmuştur. Ne yazık ki bu kemiklerin çoğu izole edilmiş veya parçalanmıştı.
O dönemde çalışan bilim insanları sauropod'a isim vermeye bile tenezzül etmediler. 1997'de işler daha da ilginçleşti. İşte o zaman Sereno'nun saha ekibinden biri Nigersaurus'un kafatası kemiklerini fark etti. İki keşif gezisi sırasında canavarın iskeletinin yaklaşık yüzde 80'ini yeniden oluşturmaya yetecek kadar malzeme bulundu.
Yeni bulunan fosiller, dino'nun karmaşık diş pillerine ve elektrikli süpürge ağzına ilk bakışımızı sağladı. Sereno , 1999 yılında Fransız paleontolog Philippe Taquet'e saygı duruşu niteliğindeki türe Nigersaurus taqueti adını verdi. Eğer bu hayvanın kırılgan kemik yapısı olmasaydı, bilim insanları muhtemelen daha fazla Nigersaurus kalıntısını çok daha erken bulurlardı.
2007'de Sereno liderliğindeki bir araştırmadan alıntı yapacak olursak, bu yaratığın "tüy kadar hafif bir kafatası" vardı. Nigersaurus'un kafasındaki bazı kemiklerin kalınlığı 0,08 inç (veya 2 milimetre) altındaydı. Tuhaflıklar bununla bitmedi. Günümüz kuşları gibi, birçok tarih öncesi dinozorun da hava keseleri içeren içi boş kemikleri vardı. Nigersaurus'un omurları bunu aşırıya götürdü. Hacim olarak ölçüldüğünde, omurgalarından bazıları aslında kemikten daha fazla hava içeriyordu .
Hepsi olmasa da çoğu sauropodun boyunları son derece uzundu.