Dünya genelinde, özellikle ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar ve medya kuruluşları gibi birçok sektörü etkileyen siber güvenlik yazılımı sorunu, Microsoft'a hizmet sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki aksaklıklarla birlikte küresel piyasalarda risk algısını artırdı. Özellikle analistler, artan jeopolitik riskler ve ABD teknoloji hisselerinde yaşanan düşüşlerle birlikte, bu yazılım sorununun küresel iletişimde kesintilere neden olduğunu ve bu durumun satış baskısını artırdığını belirttiler.
Bu gelişmelerin etkisiyle Avrupa ve Asya borsalarında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'de endeks vadeli kontratlarında ise yatay bir seyir gözlemlendiği bildirildi. Ayrıca, söz konusu aksaklığın bankacılık ve finans hizmetlerini etkilediği ve bu sektörlerde de olumsuz bir etki yarattığı ifade edildi.
Küresel piyasalarda yaşanan bu gelişmelerin yanı sıra, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin haftayı 5 baz puanlık bir artışla yüzde 4,24 seviyesinde tamamladığı ve altının ons fiyatının yüzde 0,4 düşüşle 2 bin 400,78 dolara gerilediği belirtildi. Brent petrolün varil fiyatının ise yüzde 3 azalışla 82 dolara indiği bilgisi paylaşıldı.
Bu krizden etkilenmeyen kripto para piyasalarında ise hafta sonundan itibaren yukarı yönlü bir hareketlilik yaşandığı ve Bitcoin'in fiyatının haftalık bazda yüzde 11'in üzerinde artarak 67 bin doların üzerine çıktığı kaydedildi.