Aylardır geçerli olan yüzde 25 kira zam artışı maddesinde sona gelindi. Temmuz ayının gelmesi ile birlikte ekonomistlere ve avukatlara göre davalar giderek artacak.
Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022'de eklenen geçici madde ile konut kira sözleşmelerinde uygulanan yüzde 25 zam tavanının sonuna gelindi. Ancak, piyasada bu zam sınırının etkili olmadığını gösteren belirtiler ortaya çıktı. Sektör temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in zam sınırının yetersiz olduğunu ifade ettiği yüzde 100'ü aşan kira artışlarının yaşandığına dikkat çekiyorlar. 1 Temmuz'un yaklaşmasıyla ev sahiplerinin yeni düzenlemeyi beklediği vurgulanıyor.
Uzmanlar, 1 Temmuz'dan sonra yeni kira sözleşmelerinin 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre yenileneceğini ve beş yılı dolduran kiracılar için kira tespit davalarının açılabileceğini belirtiyorlar. Ancak, kira davalarının hala devam ettiğine de dikkat çekiliyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Mayıs ayındaki açıklamasına göre, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255'e ulaşırken, başvuruların 62 bin 783'ünde anlaşma sağlanamadığı bildiriliyor.
"Kiracılar İçin Zorlu Bir Dönem Başlıyor" Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu'nun kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının sona ermesinin kiracıları zor durumda bırakacağını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: "Temmuz 2024'te sona erecek olan yüzde 25 kira artış sınırı, kiracıları ciddi şekilde etkileyecek. 2 Temmuz 2024'ten itibaren kira artışları, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. Son iki yıldır yüzde 25 kira artışıyla zor durumda olan kiracılar, temmuz ayından sonra yüzde 65'e varan kira artışlarıyla karşılaşacaklar. Kiracıların bu artışı karşılaması neredeyse imkansız olacak. Bu durumda kiraların ödenmemesi sorunu ortaya çıkacak ve mahkemelerde tahliye davalarının artması bekleniyor. Şu anda Ankara ve İstanbul'da Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin artırılması da bunun açık bir göstergesi."
"Kira Artışlarına Yüzde 65 Oranında Bir Artış Bekleniyor" Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, TÜFE'nin bir alt kalemi olan "gerçek kira" endeksindeki yıllık yüzde 120'nin üzerindeki artışa dikkat çekerek, yüzde 25 kira sınırlamasının piyasada karşılığının bulunmadığını belirtti. Kira sınırlamasının kalkmasıyla birlikte, 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre artışların beklenebileceğini vurgulayan Büyükduman, "Kira sınırı göz önüne alınarak gelecek yılın artışları tahmin ediliyor. Mülk sahipleri, önümüzdeki yıl kira artışlarının gerisinde kalacağı beklentisiyle, kiraları daha yüksek belirleyebilirler. Bu durumda, 1 Temmuz'dan itibaren 12 aylık ortalamalara göre yaklaşık olarak yüzde 65 oranında kira artışı bekleniyor" şeklinde değerlendirme yaptı."