Türkiye'de milyonlarca araç sahibi ve sürücüler için kötü haber gelmeye devam ediyor. Buna göre de dizel motorlu araçların da tarihin tozlu saflarına gönderileceği ifade edildi. Yeni düzenlemeler için de ilk adım atıldı. Ülke geneli dizel araçlar benzinli modellere kıyasla genellikle daha maliyetli olurken dizel motorlu araçlar da daha az yakıt tüketmesi sebebiyle daha uzun mesafeler gittiği için ekonomik açıdan da avantajlı olabiliyor.
Dizel araçların da atmosfere daha fazla zarar vermesi nedeniyle de bu tür araçların da üretimi ve kullanımıyla ilgili de endişeler gün geçtikçe de devam ediyor. Bu doğrultuda dizel araçların da üretiminin durdurulması ve trafikten de men edilmesi yönünde kararlar alınıyor.
ARAÇ ÜRETİMLERİ DURDURULUYOR
Dünya çapında da tanınmış 10 otomobil markası da, 2030 yılı itibariyle de dizel ve benzinli araç üretimini de durduracaklarını ifade etti. Avrupa Birliği üyesi ülkeler de 2035 yılına kadar da dizel araçların üretimini tamamen durdurmayı da planlıyor.
İlk etapta mevcut araçların kullanımına bir süre daha izin verilecektir. AB Konseyi, üye ülkelerin otomobil ve hafif ticari araçlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladı.
Üye ülkelerin enerji bakanları yıllar sonra yasayı onaylarken toplantıda, Polonya yasağa karşı çıkarken, Bulgaristan, İtalya ve Romanya çekimser kaldı.
BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLARI İLGİLENDİRİYOR
Yurt dışında yer alan haberler ve yasalara göre de; otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlamak zorunda kalacaklar. Bunun sonuçları arasında da AB ülkelerinde 2035 yılından itibaren havaya karbon salon içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışları yapılamayacak. 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için ise yüzde 50 olarak belirlendi.
Türkiye'nin 2035 yılına kadar Avrupa Birliği'ne üye olması durumunda, bu yasaklar Türkiye için de geçerli olacak.