Gayrimenkullerde ödenmesi gereken emlak vergilerinden de kimler muaf tutulacak detaylar araştırılıyor. Emlak vergisi ödemelerinin de 1 Mart tarihi itibariyle başladığı ve 31 Mayıs tarihine kadar da devam edeceği ifade edildi. Vergi muafiyetinden de bir kısım vatandaşlar yararlanabilirken vergi ödemek zorunda kalanlar için de ödeme süreleri ay sonuna kadar da uzatıldı.
Emlak vergilerinin de hesaplanması, değerlerin de metrekare birim değerleriyle de belirlenir ve takdir komisyonları tarafından da 4 yılda bir yeniden belirlenmektedir. İlk yılda da herhangi bir artış yapılmazken ara yıllarda da rayiç bedele yeniden değerleme oranının da yarısı eklenmektedir.
Bu şekilde de vergi değeri ortaya çıkarılırken sonuçta bin TL'ye kadar olan kesirler de dikkate alınmazken büyükşehir sınırları içerisinde de bulunan konutlarda da vergi değerinin 1000/2'si, büyükşehir olmayan yerlerde 1000/1'i hesaplanırken iş yerleri için büyükşehirlerde de 1000/4'ü, diğer büyükşehir olmayan illerde de 1000/2'si arsalar için büyükşehirlerde de 1000/6'sı, diğer illerde de 1000/3'ü oranında da hesaplanmaktadır.
2022 ile 2025 yılları arasında da emlak vergi değerlerinin de hesaplanmasında kullanılacak arsa ve arazi metrekare birim değerleri de; Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 49'uncu maddesi çerçevesinde, 30 Haziran 2021'den önce tespit edilerek karara bağlanmış durumda.
Mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2024 yılı vergi değerleri, bu yıl için yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 29.23 oranında arttırılması ile hesaplanacak.
Yeni ev alanlar için vergi ödemesi 2025 yılında başlayacakken, bu vergi yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyorken, ilk taksit bu ayın sonuna kadar ödenmelidir.
İkinci taksit ise Kasım ayında ödenir. En fazla brüt 200 metrekareye sahip olanlar, hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, SGK'dan emekli aylığı dışında geliri olmayan emekliler ve onların dul ve yetimleri, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri bu vergiden muaf tutulurlar.