E-devletten işe giriş tarihini kontrol edin: bu yöntemlerle 8 - 10 yıl erken emekli olabilirsiniz

Türkiye'de erken emeklilik için çeşitli yöntemler değerlendirilirken EYT düzenlemesi sonrası da vatandaşlara bu haktan faydalanma fırsatı sunuyor. Bu düzenlemeler herkese açık olmazken erken emeklilik için de değerlendirilen...
Türkiye'de erken emeklilik için çeşitli yöntemler değerlendirilirken EYT düzenlemesi sonrası da vatandaşlara bu haktan faydalanma fırsatı sunuyor. Bu düzenlemeler herkese açık olmazken erken emeklilik için de değerlendirilen 7 alternatif yöntem bulunuyor.
Erken emeklilik, birçok çalışanın da hayalini süsleyen olasılık olarak da karşımıza çıkarken EYT düzenlemesi de, bu hayali gerçeğe dönüştüren bir adım olurken pek çok kişi için de erken emekliliğin kapılarını da araladı.

ERKEN EMEKLİLİKTE 7 FORMÜL

Erken emeklilik formülleri arasında çalışanların da sıkça üzerinde durduğu ve detaylıca araştırdığı konular başında gelmektedir. Erkekler için bu süre 25 yıl kadın çalışanlar için de 20 yıl olarak belirlendi.

1- ÇOCUK AVANTAJI

Ülke geneli kadın çalışanlara dair emeklilik avantajlarından da bahsedilen yeni düzenlemeler arasında, annelere çocuk başına borçlanma yoluyla da ek hizmet süresi kazandırıyor.

Üç çocuğa kadar olan bu hak ise annelere toplamda 2160 gün, altı yıl erken emeklilik hakkı sunuyor.

2- ASKERLİK

Askerlik görevini tamamlayacak olan erkek bireyler de bu süreyi borçlanarak emeklilik yaşını düşürürken ek prim kazanabiliyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce de gerçekleştirilecek olan askerlik hizmeti de, borçlanma yoluyla sigorta başlangıcını geriye çekebilmekte bu da erken emekliliğe olanak tanımaktadır.

3- 10 YIL PRİM YETERLİ

Kısmi emeklilikte de 15 yıl hizmet ve 3600 prim gününü de tamamlayan vatandaşlar ek çalışma yapmaksızın da emekli olma hakkına sahip olacak. Kadınlar için de 58, erkekler için de 60 yaş sınırı bulunuyor.

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar da bu şartlarla emekli olurken bu tarihten sonrada sigortalı olan kişiler için de prim günü 4500'e hizmet yılı ise 25'e yükseliyor.

4- YÜZDE 60 RAPOR TESTİ

İş gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenler de gerekli sağlık raporlarını temin ederek emeklilik hakkı kazanabiliyor.

5- VERGİ İNDİRİMİ 

Engelli bireyler de yüzde 40 ya da üzeri bir engellilik durumunda da vergi indirimi hakkı kazandıklarında da yaş sınırı olmaksızın da, 15 yıl ve 3 bin 600 gün prim ödemeyle emeklilik imkanına sahip oluyorlar.

6- YIPRANMAYA PAYI HAKKI

Zorlu meslek gruplarındaki çalışanlar, madencilik ve gazetecilik gibi alanlarda görev yapanlar, emeklilik haklarına daha erken ulaşabiliyorlar.

7- ANNELERE PRİM 

1 Ekim 2008'den itibaren, ağır engelli çocukları olan anneler için sigorta primlerinin dörtte biri, toplam prim günlerine ilave ediliyor.

Ekonomi Haberleri