Borç ödemelerindeki gecikmelerin, bireysel kredi kartı bakiyelerine oranı, tarihsel ortalamaların üzerinde yüzde 22,9'a yükseldi. Bankacılık sektörü kaynakları, bu durumun yakın takibin arttığını gösterdi. Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin sıkı para politikasının etkileri, kredi kartı harcamalarının büyüme hızında net bir şekilde görülmeye başlandı.
Mart ayında kredi kartı harcamalarındaki büyüme hızı yüzde 100'ün altına düşmüş olsa da, 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme hızı mayıs sonunda yüzde 50'li seviyelere geriledi. 31 Mayıs itibariyle kredi kartı harcamalarında yüzde 52,74 artış görülürken, bireysel kredi kartlarında büyüme hızı yüzde 51,27'ye, ticari kredi kartlarında ise yüzde 57,01'e geriledi. Ancak, bankacılık sektörü kaynakları, kredi kartlarında yakın izleme gerektiren miktarlarda artış olduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu da bu artışın ihtiyaç ve kredi kartlarından kaynaklandığını ortaya koydu.
Geçen yılın aynı dönemine göre, toplam kredi kartı büyüme hızı yüzde 258,34'ten, bireysel kredi kartı büyüme hızı yüzde 273,14'ten geriledi. Kurumsal kredi kartı büyüme hızı ise yüzde 228,86'dan düştü. Bu düşüşte, kurumsal kredi kartlarındaki büyüme hızının yüzde 20'li seviyelere gerilemesi önemli bir rol oynadı. Bireysel kredi kartlarında ise büyüme hızı yüzde 80'in altına hiç gerilemedi.
2024'ün başlarında kredi kartı büyüme hızı yeniden yüzde 100'ün üzerine çıktı. Mart sonunda, Merkez Bankası'nın politika faiz artışlarını kredi kartı faizlerine yansıtmama uygulamasından vazgeçilmesiyle, kredi kartı büyüme hızı ilk kez yüzde 100'ün altına geriledi. Devam eden haftalarda özellikle bireysel kredi kartlarında düşüş devam etti. 31 Mayıs itibariyle toplam kredi kartı büyüme hızı yüzde 52,74'e, bireysel kredi kartı büyüme hızı yüzde 51,27'ye, kurumsal kredi kartı büyüme hızı ise yüzde 57,01'e geriledi. Bu yılın önceki dönemlerine kıyasla, kurumsal değil bireysel kredi kartı büyüme hızındaki düşüş daha belirgin oldu.