Türkiye'de milyonlarca vatandaşın Türk Lirası mevduatlarında da uygulanan stopaj düzenlemesi için de geri sayım başladı. Düzenlemenin de eğer uzatılmazsa oranları değişeceği ifade edildi. Gelir vergisi spotajı düzenlemesi için de son tarih 30 Nisan olarak açıklandı. Düzenlemenin de devam etmesi durumunda ise stopaj oranı da yüzde 5'ten yüzde 15'e kadar yükselecek.
YÜZDE 15 KESİNTİ YAPILACAK
Ülke geneli şu anda 6 aya kadar olan vadelerde stopaj oranı yüzde 5,
1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 3
1 yıldan uzun vadelerde ise yüzde 0 olarak belirlendi.
Düzenlemenin uzatılmaması durumunda da tüm vadelerde stopaj oranı yüzde 15'e yükselecek. Nisan 30'a kadar da vadesini yenileyecek olan kişiler yüzde 5'lik stopaj oranından da faydalanabilecek. Bu sayede de anaparadan elde edilecek faiz getirisinde de 10 puanlık bir avantaj yakalayacaklar.
Stopaj oranın da yükselmesi, faiz gelirini azaltacak. Örneğin 100 bin TL tutarında ki bir mevduatta yıllık yüzde 5,5 faiz oranıyla da işletildiğinde bir aylık faiz getirisi de 4 bin 583 TL olacak. Yüzde 15 stopaj oranıyla da bu tutar 687 TL'ye çıkacak. Bu da mevduat sahibinin faiz gelirinde de bir düşüş anlamına gelecek.
Yüksek faiz elde etmek isteyen kişiler için de bankaların faiz oranlarını da artırması bir seçenek olabilir. Bu durumda da politika faiziyle bankaların mevduat faizleri arasında ki makas açılacağı için de kredi faizleri olumsuz etkilenecek.
MEVDUAT FAİZLERİ NE KADAR OLDU?
TCMB tarafından yapılan açıklamada aşağıda ki ifadelere yer verildi:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.