Türkiye'de vatandaşlar hayatın pahalı hale gelmesiyle beraber nefes alamayacak duruma geldi. Ülke geneli 7'den 70'e de herkesin temel problemi hayat pahalılığı olurken maaşlara da yapılan zamlar da kısa süre içerisinde enflasyon etkisiyle eridi. Çalışanların aldığı zamlar bile fiyatlara yetişemezken bu gelişmeler sonrasında nur topu gibi iki vergi daha geliyor.
Ülke geneli döngüsel enflasyon da faiz ve döviz kuru sorunlarıyla ilgili olarak çözüm arayışları da yoğun şekilde devam ediyor. Kripto para birimleriyle ilgili düzenlemelerde Sermaye Piyasası Kurulu'nun aldığı adımların ardından Gelir İdaresi Başkanlığı da yeni önlemler almaya başladı.
DÜŞÜK ORANLI İŞLEM VERGİSİ
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu'nun son düzenlemelerinin ardından, Gelir İdaresi Başkanlığı vergilendirme sürecini hızlandırdı. Kripto para işlemlerinden alınacak vergi oranlarında düşüş yaşanacak.
Türkiye'de kripto para birimleri üzerinden elde edilen kazançlar için vergilendirme mekanizması, piyasa dinamiklerini etkilemeyecek şekilde düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, kripto varlıkların menkul kıymet geliri olarak kabul edilmesi durumunda, yurtdışına transferini sınırlamak amacıyla elde edilen gelir üzerinden kaynakta kesinti yapılması öngörülüyor.
Sermaye Piyasası Kurulu, mevcut yasal çerçevenin belirlenmesine ilişkin çalışmalarını sürdürürken, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı da kripto varlıkların vergilendirilmesi konusunda detaylı bir inceleme yapıyor.
Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Batı'nın paylaşımına göre de, kripto para birimlerinin vergilendirilmesi için Gider Vergileri Kanunu'na işlem vergisi eklenmesi ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesi çerçevesinde stopaj ile kripto paraların vergilendirilmesi öngörülüyor.