ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'teki son patlamaların ardından 2005'ten beri ilk kez bu şiddette jeomanyetik fırtına riski oluştuğunu duyurdu. Bu dev patlama, Kuzey Yarımküre'de elektrik şebekelerini ve uydu iletişim sistemlerini etkileyerek elektronik cihazlara zarar verebilir.
Güneş Patlamasının Zararları Ne Olabilir ?
- Elektrik şebekelerinde geniş çaplı voltaj dalgalanmaları
- Uydularda yörünge, takip ve kontrol sistemlerinde aksaklıklar
- GPS ve uydu tabanlı navigasyon sistemlerinde kesintiler
- Radyo frekanslarında kesintiler
- Bazı elektronik cihazlarda kalıcı arızalar
Bilim insanları, bu jeomanyetik fırtınanın Alabama ve Kuzey Kaliforniya gibi bölgelerde muhteşem kutup ışıklarını gözlemleme fırsatı sunabileceğini de belirtiyor. Bilim insanları tarafından 2005 yılından itibaren en güçlü güneş patlamasına sahne olacak bu patlamanın teknolojik cihazlara etkisi oldukça fazla olacak. Daha önce de güneş patlamaları sırasında radyoaktif frekansların yayılarak teknolojik aletlere zarar verdiği açıklanırken, bu patlamada biraz daha fazla görülebileceği duyuruldu.
Patlamadan Nasıl Korunulabilir ?
Uzmanlar, hassas elektronik cihazları fişten çekerek ve pil tasarrufu moduna alarak koruma altına almanın faydalı olacağını vurguluyor. Yetkililer, bu uzay hava olayının toplumun çeşitli kesimlerini etkileyebilecek önemli bir risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Güneş Patlaması Ne Zaman Oldu ?
Güneş'te 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana geldi. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), elektronik cihazlarda ve elektrik şebekelerinde olası kesintilere neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar 10 Mayıs'ta gerçekleşen bu patlama sonrasında 3-4 gün devam edecek etkileri için uyarılarda bulundu.